dimecres, 22 de desembre del 2010

Així acabem el nostre Projecte: "Aprén amb Gandia"

      Així hem treballat a les Aules:
-Realitzant els Itineraris, prenent apunts i fent les activitats  en cada lloc.
-Després a la classe  hem desenvolupat els continguts que tenien relació, tota aquest treball està en els nostres quaderns o GUIES DELS ITINERARIS.
-Quan ja està tot treballat, comprovem el que hem après i repassem els continguts amb JOCS:
   .Jocs de Memoria
   .Jocs d'Associació
   .Tauler de fitxes(Joc de l'oca de la nostra ciutat).






JOC DEL TRESOR

Per fi completem les tres pistes del Joc del Tresor!!!
Són els escuts dels Borja i anem a treballar la informació  adient i així enllacem amb la temàtica de l'any Borja a Gandia.




Si amplieu les fotografies podreu extraure tota la informació.
Primer hem estudiat la procedència del cognom Borja. Després treballem la heràldica del cognom Borja, l'escut que està en mig és el de Calixt III(Alfons de Borja),amb el Bou que aludeix al seu orige. El primer escut pertany a Roderic de Borja quan era cardenal(abans de ser Papa), afetgeix al Bou un segon quarter amb les armes d'Oms, per relacionar el cognom de la família amb la noblesa catalana. El tercer escut és el del fill de Roderic, Pere Lluís de Borja, primer duc Borja de Gandia, promés de Maria Enríquez, per al qui Roderic de Borja, sent el Papa Alexandre VI, compra el ducat de Gandia, ric i important pel conreu de la canya de sucre.

Arran d'aquest Joc realitzem uns tallers de Terrisseria per als alumnes de tercer cicle de Primària durant la setmana culturals celebrada a la fi del mes de juny de 2.010:









sabeu que a Gandia , el Duc Joan de Borja va fundar una terrisseria que competia amb la ceràmica de manisses?, Alexandre VI va encomanar a Joan un taulells amb els emblemes que ell va introduir en la heràldica borgiana: la doble corona, per tenir dos Papes a la família Borja i els gallardets flambejants.
Els xiquets i xiquetes del Ceip Montdúver es van convertir en els artesans de la terrisseria i vam fer  la comanda del Vaticà i ací teniu el resultat.

dimarts, 21 de desembre del 2010

"Continuem el quart itinerari"

Abans s'ens ha oblidat posar la data, 1-6-2.010. La raó de posar la informació ara es per haver-se realitzat a la fi de curs i no ens va donar temps.

Després de l'Hospital de S. Marc, continuem el recorregut cap a Santa Clara. Eixint al pont de la carretera d'Alacant vam  localitzar una  de les torres que encara hi són en peu a Gandia: LA TORRE DEL BALUARD. A diferència de  la Torrassa del Pi, aquesta és més antiga(s.XIV), forma part de la muralla vella i té la forma quadrada.

Aquesta informació ens donà peu a treballar les formes geomètriques a l'escola i així vam construir  cilindres, prismes, cons, piràmides...
L'excursió continua pel carrer major fins a l'Ajuntament on vam poder fer un repàs de tot el treball del curs  sobre la maqueta que hi ha a la Plaça de la Constitució:
Segur que quan passem per allí sempre recordarem tot el que hem après a la nostra ciutat i, pot ser, tingam el gust d'explicar als nostres amics i familiars el significat de cada detall de la maqueta.

AH!!!!   A L'HOSPITAL DE S. MARC VAM TROBAR LA TERCERA PISTA DEL TRESOR. JA US EN PARLAREM ...

IV ITINERARI

Quasi a la fi del Projecte, encara que us ho exposem molt de passada per que volem encetar els nous Projectes que estem fent enguany a partir del 2.011.

      El punt de partida va ser el Palau, on vam investigar les esquetges de la façana als laterals de la porta del "Pati d'Armes".  Molts xiquets i xiquetes de Gandia hem pogut visitar el Palau, les seues dependències i les exposicions  que l'Ajuntament ha organitzat al voltant de S. Francesc de Borja. Si algú de vosaltres no ha estat li recomanem visitar l'Exposició de pintures i escuultures de la Casa de la Marquesa. Veureu quadres originals de Goya, Joan de Joanes, el Greco...ESPECIAL. També l'exposició que hi ha al Palau "L'Espai de les Emocions"   amb les pantalles interactives que expliquen el per què Maria Enríquez va construir la Seu Col.legiata a Gandia, la importància de Gandia pel conreu de la canya de sucre, l'evolució dels textos escrits fins l'arribada a Gandia de la imprempta...i, a més a més la  peli que explica l'arribada dels Borja a Gandia  és superxula. Us posem el linc per que ho pogau consultar:

http://cim.sfbftp.com/


      Tot seguit  arribarem a l'Hospital de S. Marc on l'ama de claus de l'antic hospital ens va explicar com funcionava dit hospital. Mentres tant la visista d'un "Xaman"  ÚDOL, va irrumpir i ens va explicar l'ús actual de l'edifici. Ens vam convertir en homens primitius i vam fer les nostres pròpies pintures:







dilluns, 20 de desembre del 2010

ELS PONTS

Baixant pel barri del Raval, antiga moreria arribem al riu Serpis, podem observar els dos PONTS de Gandia més coneguts: el Pont Vell d'Oliva i la Passarel.la de la Fira. Observeu ben bé les seues diferències tant en la construcció com en els materials i tècniques utilitzades.


Ací va finalitzar el tercer Itinerari i resta el més interessant!!!



Tercer Itinerari

El tercer Itinerari el vam realitzar la primavera passada i vam visitar el Teatre Serrano amb la seua façana modernista. Pel carrer Raussell arribem al Prado  visitem el refugi subterrani i parlem de la Guerra Civil Espanyola, allí trobem una exposició i dades molt interessants. tot seguit busquem l'arbre més emblemàtic de la ciutat, coneixes la seua llegenda? hi és per que el comerç de la nostra ciutat perdure  a través dels anys.







També vam visitar la Casa de la Marquesa, antic palau Valier, allí vam trobar la segona pista del nostre joc del Tresor. Així anem completant el tauler de joc que hi tenim a l'escola:

Us  resulten familiars veritat?
Ja en ho contarem més endavant...




Beat Andreu Hibernón

Volem mostrar-vos un resumet de la continuació de les activitats d'aquest Projecte que vam desenvolupar el curs passat:
      Arran del segon itinerari vam descobrir cosetes molt curioses d'alguns personatges importants a Gandia. En aquest cas el Beat Andreu Hibernon.

Us afegim aquests enllaços on es parla de la seua vida d'un miracle curiós, "El miracle del Putxero".

http://www.andreshibernon.org/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9s_Hibern%C3%B3n

http://www.alcantarilla.es/(X(1)S(jnxcvuq0kol14gublaojuz45))/alcantarilla/beato_Andres.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1


http://www.franciscanos.org/santoral/andreshibernon.htm